Friday 30 September 2016

MONTHLY READS - SEPTEMBER

Oh, how fast the time flies!

My final year of high school started this month. That means I'm graduating in spring. Yay. And that means my TBR pile had to be put down for a bit to make more space for the books I need to read for school. And let me tell you, reading school books wasn't exactly an easy task since last month, in August, I experienced a terrible reading slump.

Well, I tried to go back to my regular reading habits. It wasn't easy at all, since I was moving the house (again) in the middle of the month. Let's have a look at how I managed. I tried, okay? I tried.


Romeo, Julie a tma (Romeo, Juliet and Darkness)
Jan Otčenášek
Genre: novella
First published: 1956
Pages: 142
Language: Czech
Type: e-book

Rating: 4/5

I read this book for school. And let me tell you, I need to stop having prejudices against Czech authors. The language of this book is so beautiful that it made me grateful for having Czech as my mother tongue. I loved every single written sentence.

This is a story about Pavel and Ester, a Jewish girl, in the time of the Heydrichiade. It's actually exactly what the title says it is — a story about a Romeo and Juliet, two young people who cannot be together because of the Darkness. Darkness here symbolises the nazi Germany. I love books about the second world war and this one was absolutely beautiful and awfully sad. I definitely recommend this book to everyone.


Jane Austen
Genre: novel
First published: 1811
Pages: 261
Language: English
Type: paperback

Rating: 4/5

I love Jane Austen's novels. Reading them is always such a delightful experience. I don't even have words to describe her genius anymore. Just go read her books, it will not disappoint, I promise.



As you can see, I'm still struggling with the reading slump. I hope that after two months of being terrible, my reading will finally get better next month. Wish me luck.

What about you? How was your "back-to-school" month? Any new book discoveries you'd like to share? New books that were published this month you think are definitely worth it? Let me know in the comments!

6 comments:

  1. No, já se tedy musím přiznat, že mě Otčenášek na první přečtení nijak neokouzlil, ale možná jsem to tehdy (asi v 15) neuměla tak docela docenit a mohla bych zvážit re-reading :) No a co říct k Austenové? Velmi brzy si na ni brousím zuby :)
    Měj se krásně a ať se v říjnu daří lépe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mně se to hrozně líbilo. Ne ani tak ten příběh jako takový, ale to vyjadřování. Oh my, to byla taková krása. Myslím, že re-reading zrovna téhle maličké knížečky není vůbec od věci, protože to máš za odpoledne úplně v klidu přečtené. :)

      No jo, já vím, jsem s Austenovou jak ujetá, ale ona je vážně tak dobrá! Četla jsem od ní zatím sice jen tři knihy, ale rozhodně ji řadím mezi své nejoblíbenější ženské autorky. Doufám, že i tebe nadchne tak, jako mě. :)

      A děkuju. Budu se snažit, aby to bylo lepší!

      Delete
  2. Káťo, držím se čtením palce. Já se po tom létě taky nemůžu rozečíst, měla jsem dojem, že tu jako o závod, ale zvládla jsem jen dvě knihy. Tak doufám, že to podzim trochu zachrání :) A jsem moc ráda, že už Tě averze vůči českým autorům maličko opouští :) Měj se nádherně!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju moc, Týnko, budu to potřebovat. Vůbec nevím, co to mám teď za divné období. Snad se z toho už konečně oklepu. :)

      Ty se taky měj krásně a snad se obě přes ten podzim vrátíme do zajetých knižních kolejí.

      Delete
  3. Myslím, že Romeo, Julie a tma jsem četla! Ale jistá si nejsem :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jestli ne, tak rozhodně doporučuju! :D

      Delete