Friday 27 May 2016

#FRIDAYREADS

Hello my fellow bookworms!

I was inspired by quite a few of you and decided to start making my own #fridayreads posts. (Because I love oversharing on the Internet, obviously.) So I welcome you to my very first post where I'll show you what I'm currently reading.

This Friday, I'm enjoying the company of Mr Ken Kesey and his One Flew Over the Cuckoo's Nest.


This story of a tyrannical nurse in a mental hospital who rules the ward with strict rules and routine, and the reality of numbing pills and electric shock therapy, first published in 1962, is something I'm genuinely enjoying. (I'm also enjoying the very fact that Kesey starts this book with writing about his experience with psychoactive drugs. And the fact that he was connected with Mr Ginsberg and Mr Burroughs, who are my favourites.)


With the appearance of Mr McMurphy, the routine and regime in the hospital are disrupted. He resolves to do the exact opposite of what he's said to do. He's a trickster with a devilish grin and a passion for poker.

The story is told from the point of view of Chief Bromden, a half-Indian who claims to be deaf-and-dumb. He's describing the life in the mental hospital, and through him, Kesey shows us the line between sanity and madness.


I picked this book up in Waterstone's when I was in England, and I regret nothing. It's about a topic I'm desperately enjoying, the writing is absolutely incredible, not to mention how amazing are the doodles adorning the pages.

I'm really excited about reading this book, and I'm even more excited to read about your experience with this one. Have you read this book? What do you think about it? Did you enjoy it, or was it a disappointment for you? 



4 comments:

  1. Káťo, jsem moc ráda, že jsi tuhle rubriku zařadila, to je super :) Zatím jsem Přelet nad kukaččím hnízdem nečetla, ale určitě se na něj v budoucnu chystám. Musím říct, že Tvoje vydání je opravdu parádně zpracované, moc se mi líbí. Přeju příjemné čtení a budu se těšit na recenzi :)
    PS Zbožňuju Tvůj styl fotek, je to super-originální a strašně oku-lahodící :) Prostě bájo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jéé, děkuju za milý komentář. Ty mě fakt vždycky tak potěšíš, Týnko!

      Upřímně, já jsem původně vůbec knihu koupit neplánovala. Celé se to seběhlo hrozně rychle, když jsem pobíhala s komínkem asi pěti knih po obchodě a přiběhla za mnou naše učitelka angličtiny s tímhle pokladem v ruce a slovy: "Četla jste?" Mojí odpovědí bylo samozřejmě jen zakroucení hlavou, protože jsem knihu nečetla - viděla jsem jen divadelní zpracování, které bylo mimochodem božské. No a po mé záporné odpovědi následovalo to, že drahá paní učitelka plácla knihu na tu hromádku, kterou už jsem držela v ruce, s úsměvem na tváři a slovy: "Tak čtěte." Ale jsem vážně ráda, že se mi tahle úchvatně krásná Penguinovská edice (oni prostě dělají krásné knihy - vem si třeba Benjamina Buttona, ten je taky nádherný) přihodila. Už se těším, až knížku dočtu, protože jsem na straně 50 a už teď jsem naprosto zaláskovaná.

      A děkuju za chválu fotek! Vůbec by mě nenapadlo, že se ti ajfonem pořízené fotky budou tak líbit.

      Krásný zbytek dne. :)

      Delete
  2. Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec!!! Jsem moc ráda, že ses do ní pustila. Film je taky bezva, ačkoliv se od knihy v zásadním momentu liší (nechci nic prozrazovat), takže taky doporučuju!
    Už se těším na recenzi a učitelce ještě jednou poděkuj :D
    Měj se krásně, Kačí!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mně se kniha líbí moc. Hodně jsem od ní čekala, protože říkám, to představení bylo božské (a film jsem teda ještě nestihla), a musím říct, že snad ještě předčila moje očekávání. Ještě mám sice asi 100 stran do konce (jsem fakt děsně pomalej čtenář), ale můžu říct, že jsem nadšená. :)

      I ty se měj nádherně!

      Delete